Intyg för att kunna resa med rabatt inom Spanien

Rabatten har kommit till för att de som bor på Kanarieöarna och i Ceuta och Melilla ska kunna resa till andra orter utan så stora kostnader. Tex för att uträtta ärenden hos myndigheter, besöka läkare etc. Rabatten är för tillfället på 75 procent av resans pris, men det är bara i teorin för det är bara resans grundpris som är rabatterad. Sedan tillkommer en del skatter och avgifter så i själva verket betalar man betydligt mer.
     Det är obligatoriskt att ha uppehållstillstånd, Permiso de Residencia, för att kunna få rabatt.
     Dessutom måste man kunna visa upp ett intyg på att man är mantalsskriven hos kommunen.
Det heter Certificado de Residencia para Viajar.
Man kan lätt ta ut sitt intyg på internet genom att gå in på kommunens hemsida. Man skriver till exempel Ayuntamiento de Las Palmas.
     Om man köper en resa genom resebyrå kan de ibland ordna så att man själv inte behöver ta med intyg, men ofta kan det vara problem med utländska namn som stavas annorlunda i myndigheternas register och det kan därför vara lättare och säkrare att själv ta med ett intyg på resan.
     Intygets giltighet är 6 månader och personal vid  incheckning ska endast se på intyget, inte behålla det. Kontrollera att man fortfarande är mantalsskriven här.
     Det förekommer att kommunerna helt enkel plockar bort personer som de tror inte längre bor här så man bör kontrollera då och då att man fortfarande finns i kommunens register. Detta gör man enkelt genom att ta ut ett intyget Certificado de Residentes para Viajar på kommunens hemsida.
     Det gröna kort eller gröna A-4 ark man får som uppehållstillstånd är ett intyg och betraktas inte som legitimation. Man ska alltid kunna visa upp giltig ID-handling från hemlandet för att bevisa att man  är Residente här på ön.