Viktigt meddelande om postpaket

Många väljer att skicka postpaket till sig själva från Norden för att kunna få med mer saker. Den senaste tiden har myndigheterna, (Gobierno de Canarias) blivit mycket uppmärksamma på dessa sändningar och ibland beslagtagit paket och låter mottagaren betala tullavgifter. Det är lite oklart vilka varor de har rätt att ta ut tullavgifter för men de kan kräva det och det är helt nya föremål eller om det är saker som de tror ska försäljas här på öarna.

För att undvika problem kan man skriva när man ska skicka paketet att det är begagnade varor (usados) tex. begagnade kläder (ropa usada para uso personal) begagnade böcker (libros usados para uso personal) och det är därför också bra om sakerna inte ser helt nya ut i händelse av en eventuell kontroll.

Ett tips är att en anhörig eller god vän i hemlandet står som avsändare och man själv som mottagare. Detta väcker mindre misstankar hos myndigheterna och om paketet av misstag skulle bli tillbakasänt kan den personen hämta ut det.

Om innehållet helt består av mat och div. hushållsartiklar kan man skriva att det är presenter (regalos). I det fallet är det nödvändigt att avsändare och mottagare är olika personer.

Man får nästan säkert problem om man skriver att paketet innehåller mediciner eller hälsokostprodukter för då träder Hälsovårdsmyndigheterna också in i bilden och vill kontrollera att inget hälsovådligt förs in i landet.