Information om postpaket

Många väljer att skicka att skicka postpaket till sig själva från Norden för att kunna få med mer saker. Om det handlar om personliga saker för eget bruk ska man inte betala några tullavgifter eller skatter. För att undvika problem kan man skriva när man ska skicka paketet att det är begagnade varor (usados) tex. begagnade kläder (ropa usada para uso personal) begagnade böcker (libros usados para uso personal). Det är ytterst sällsynt med kontroller där paket öppnas men det kan vara bra om sakerna inte har prislappar och etiketter kvar i den händelse av man skulle få lov att öppna paketet.
     Ett tips är att en anhörig eller god vän i hemlandet står som avsändare och man själv som mottagare. Detta väcker mindre misstankar hos myndigheterna och om paketet av misstag skulle bli tillbakasänt kan den personen hämta ut det. Om paketet inte kommer fram inom rimlig tid och man vill göra en reklamation måste den göras personligen av den som står som avsändare och på platsen som paketet skickades ifrån.
Eventuellt. kan man reklamera via internet men ibland måste det göras på plats.
     Myndigheterna har rätt att ta ut tullavgifter i vissa fall om det är helt nya varor som de betraktar som importvaror eller om de tror att varorna ska säljas här på öarna. Om man får en vara direkt skickad från ett företag och den kommer i en kartong från företaget, tex. en dator, symaskin el. annan apparat så får man räkna med tullkostnader.
     Om innehållet består av mat och div. hushållsartiklar kan man skriva att det är presenter (regalos). I det fallet är det helt nödvändigt att avsändare och mottagare är olika personer.
     Man får nästan säkert problem om man skriver att paketet innehåller mediciner eller hälsokostprodukter för då träder Hälsovårdsmyndigheterna också in i bilden och vill kontrollera att inget hälsovådligt förs in i landet.

Handla på Internet och få varor skickade till Kanarieöarna

Trots att Spanien ingår i EU så har ju Kanarieöarna lite speciella tullbestämmelser.
Detta försvårar och fördyrar leverans av beställda varor. Många företag skickar överhuvudtaget inga varor till Kanarieöarna.
     Det är nästan omöjligt att få ut en vara om man inte har ett spanskt identitetsnummer som utlänning. Número de Identificación de Extranjero, N.I.E. Det kan gå att beställa varan utan detta, tex med ett passnummer men sedan när den kommer till öarna kan den inte lämnas ut till personen ifråga. Även i de fall när varan kan lämnas ut kan det uppstå vissa problem för ofta lägger myndigheterna på mer skatt och tullavgift än man har räknat med. Man ska tex bara betala den kanariska skatten (IGIC) men ibland lägger myndigheterna på den skatt som finns på spanska fastlandet (IVA) i stället, och den är högre.

Tyvärr har vi ingen bra lösning att tipsa om när det gäller köp via Internet utan vill bara göra våra medlemmar uppmärksamma på problemet. Många företag är missnöjda med detta och   försöker få myndigheterna på öarna att ändra på reglerna för att göra det lättare för befolkningen här att handla via Internet.