På bilderna kan vi se hur mycket av Kanarieöarna som ligger ovanför respektive underhavsytan. Bilderna är hämtade från en artikel av Juan Carlos Carracedo, Francisco José Perez Torrado och Álex Hansen Machin. och finns också med i en artikel i tidskriften Geoladia Gran Canaria 2010 av geologen Maria Carmen Cabrera.

Kanarieöarnas tillkomst

Att Kanarieöarna har bildats från en så kallad hetfläck el. hot spot, är de flesta geologer överens om. Hetfläcken finns i ett område nära öarna El Hierro och La Palma

Öarnas ålder och topografi beror på avståndet de har till hetfläcken där de skapats. Öarna rör sig med tiden men hetfläcken ligger kvar.

De första öarna som bildades var Fuerteventura och Lanzarote för 20 respektive 15 miljoner år sedan. Därefter bildades Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera från 15 till 9 miljoner år sedan. Öarna La Palma och El Hierro är mycket yngre och bildades för bara drygt 2 respektive drygt 1 miljon år sedan. Fuerteventura och Lanzarote befinner sig i nedbrytningsfasen. Gran Canaria, Teneriffa och La Gomera har nått maximal tillväxt. La Palma och El Hierro är fortfarande i en fas där de kan växa ytterligare genom nya vulkanutbrott, vilket vi nyligen har kunnat följa

Vulkanutbrottet på ön La Palma

Söndagen den 19 september 2021 kom det första utbrottet från vulkanen Cumbre Vieja på södra delan av den lilla ön La Palma, 40 mil från Gran Canaria. Utbrotten fortsatte länge med varierande intensitet. Antalet öppningar där lavan vällde ut varierade liksom lavaströmmarnas hastighet. Sent på kvällen den 28 september nådde lavan havet för första gången. Mer än 7000 av öns ca 85 000 invånare evakuerades.  Cirka 2700 byggnader och 1000 hektar är påverkades och mer än 3 mil väg skadades enligt Canarias7. Den 25 januari 2022 förklarades utbrottet officiellt avslutat efter att vulkanen förhållit sig lugn i tio dagar. Tidigare utbrott på ön ägde rum 1949 och 1971.

Väderfenomen

Det är calima till och från på Kanarieöarna. Calima, stoft från Afrika som färgar horisonten gul eller röd, är ett återkommande fenomen, oftast på vintrarna. Partiklarna är mikroskopiska, men kan ställa till problem för känsliga personer. Bilden är från den 23 feb 2020 då Gran Canaria hade den värsta caliman på 50 år. Det blev fotspår i stoftet när man gick på Las Canteras och de flesta som var ute hade munskydd. Senare samma år blev det normalt med munskydd av helt andra skäl.